אופטימיזציית יתר (Over Optimization) הוא מונח מתחום קידום אתרים כאשר המונח מתייחס לשימוש מוגזם בהתאמת האתר לדרישות של גוגל. אופטימיזציית יתר באה לידי ביטוי במספר דרכים ובראשם דחיסת מילות מפתח, בניית קישורים לא טבעית ועוד וכאן במאמר נדבר על סוגי אובר אופטימיזציה ואיך גוגל מתייחסים לאתרים העושים בהם שימוש.

שהכל נראה טוב מידי
מכירים את זה שאתם נמצאים במקום מסוים והכל נראה טוב מידי? זה יכול להיות כנס או הרצאה שבו משווקים לכם את "המוצר המושלם" וזה יכול להיות איש מכירות שמוכר לכם בטלפון שירות "שאי אפשר לסרב לו". ובכל זאת, משהו מבפנים אומר לכם "נשמע טוב מידי מכדי להיות אמיתי". זה בדיוק העניין עם אופטימיזציית יתר – הכל טוב מידי. ושהכל טוב מידי, גוגל מבינים כי מדובר באתר העושה מניפולציה כדי להתקדם בתוצאות החיפוש וכי האתר נותן דגש לגוגל במקום לגולשים המבקרים באתר.
להלן רשימת מדדים שמדליקים נורות אזהרה בגוגל:
- דחיסת מילות מפתח – אחד המדדים בקידום אורגני הוא חזרתיות מילת מפתח בתוך העמוד. כלומר, גוגל בוחנים כמה פעמים מילת המפתח חוזרת על עצמה בתוך המאמר, ובכך שזה נותן לגוגל אינדיקציה להבין האם המאמר רלוונטי עבור אותו מילת מפתח או לא. חזרתיות מוגזמת של מילת המפתח מדליקה נורת אזהרה אצל גוגל ועלולה לגרום לעמוד להיעלם מתוצאות החיפוש.
הכלל הוא: חזרה של מילת המפתח פעם אחת על כל 100-150 מילים לכל היותר. - תגיות ALT לא קשורות בתמונות – תגיות ALT עוזרת לגוגל ולגולשים להבין את מהות התמונה. כיום באמצעות כלים חכמים, גוגל יודעים לנתח תמונות ולהבין ממש על מה התמונה מדברת, ולכן תיאורים לא קשורים של התמונות ובדגש על תיאור הכולל את מילת המפתח, עלול להצטייר אצל גוגל כניסיון למניפולציה.
- אנקור טקסט מוגזם – קישורים פנימיים/חיצוניים המכילים אנקור טקסט מדויק ללא גיוון, נחשב אופטימיזציית יתר, מה שעלול לגרום לאתר לא להתקדם בגוגל.
- לונגטיילים בהגזמה – לא מזמן פנתה אלי לקידום אתר לקוחה המפעילה מכון יופי בפריסה ארצית. כשסרקתי את האתר ראיתי שיצרו עמוד על כל עיר ועל כל יישוב ברחבי הארץ כולל גם יישובים נידחים כמו למשל "בניית ציפורניים במושב אחוזם", "לק ג'ל במושב עוצם" וכן הלאה. זו דוגמה לאובר אופטימיזציה שפוגעת בדירוג האתר, כי גוגל מבינים שאין חיפושים על כל רשימת העמודים הללו וזה בהחלט נראה כניסיון לעבוד על גוגל.
- תוכן דומה שחוזר על עצמו – אחד האתגרים של כותבי תוכן ובעלי אתרים, הוא ליצור עניין בתוכן ולחדש כל הזמן דברים חדשים. לא פעם קורה שבעל האתר או כותב התוכן של האתר חוזרים על עצמם מבחינת התוכן רק מזוויות שונות. כשזה קורה, גוגל מבין כי התוכן הוא אותו תוכן ורק הניסוח שונה, ולכן הדבר פוגע בדירוג האתר בתוצאות החיפוש.
- בוסט לא מוסבר של קישורים נכנסים – החלטתם לבנות או לקנות 30 קישורים לאתר במכה אחת? חכו עם זה. אם האתר שלכם לא מקבל 20-30 קישורים על בסיס חודשי קבוע, אין שום סיבה בעולם שתעשו את זה עכשיו. בסופו של דבר גוגל מסתכל על מגמת בניית הקישורים שלכם, ואם עד היום קיבלתם 2-3 קישורים מידי חודש ופתאום תיצרו 30 קישורים, זה יראה מוזר ואתם עלולים להסתכן בענישה.
ישנם מדדים נוספים שנחשבים אופטימיזציית יתר כמו למשל שימוש בתוכן אוטומטי (לגוגל יש כלים ייעודים לזהות תוכן אוטומטי) או בוטים המדמים טראפיק לאתר וכיוצ"ב. ההמלצה שהיא לא להתעסק בזה, כי במקודם או במאוחר גוגל יעלו על זה, וכל ההשקעה והעבודה שלכם תרד לטמיון.
איך גוגל מזהים אופטימיזציית יתר?
עדכון הפנדה שנוצר אי שם יותר מעשור, נועד בדיוק עבור בעלי אתרים שניסו לעבוד על גוגל באמצעות מניפולציות שונות. לאחרונה, בעקבות כניסתם של בוטים וצ'אטים לכתיבת תכנים אוטומטית, גוגל משפרים עוד יותר את היכולת שלהם לזהות אתרים המנסים "לעבוד עליו". ולכן ההמלצה הטובה ביותר: צרו תוכן איכותי שמדבר לגולשים אנושיים. אם התוכן שלכם יהיה טוב באמת, במוקדם או במאוחר אתם תנצחו ותעלו בראש תוצאות החיפוש.
לסיכום, אופטימיזציית יתר היא טקטיקה פסולה וישנה שכבר אינה עובדת עוד. אם עשיתם שימוש בה, זה הזמן להתחיל לתקן ולתת דגש בראש ובראשונה לגולשים אמיתיים ופחות לנסות "לנצח את גוגל".