המונח היוריסטיקת הזמינות מתייחס אל הדרך שבה אנו מודדים סבירות שיקרה אירוע מסוים על סמך הפעמים בהם נחשפנו אל אותו אירוע, ללא קשר לתדירותו בפועל.
לדוגמה: מי מושחת יותר, פוליטיקאים או עורכי דין? סביר להניח שהתשובה תיהיה פוליטיקאים בשל העובדה שנחשפנו ליותר פעמים בהם שמענו על שחיתות פוליטיקאים, ללא קשר לעובדה שגם אם עורכי דין יבצעו שחיתויות מסוימות לא בטוח שנשמע עליהם בתקשורת. ולכן אין בהכרח קשר בין תדירות האירועים שנחשפנו אליהם לבין תדירותם בפועל.
דוגמה נוספת אותה מביא פרופסור דניאל כהנמן בספרו 'לחשוב מהר לחשוב לאט': באחד ממחקריו ביקש דניאל כהנמן ממשתפיו לענות על השאלה למה יש סיכוי גבוה יותר, האם שהאות K תיהיה האות הראשונה במילה או האות השלישית במילה.
מכיוון שיותר קל לשלוף מהזיכרון מילים שמתחילות באות מסוימת מאשר מילה המכילה אות מסוימת, רוב המשתתפים ענו שיש יותר סיכוי שהאות K תופיע באות הראשונה.
היוריסטיקת הזמינות בשיווק
שימוש מוכר בהיוריסטיקת הזמינות בשיווק נעשה באמצעות חזרה על מסר מסוים מספר פעמים, מה שעלול להפוך את המסר לאמת אצל הלקוחות שנחשפו למסר.
לדוגמה: צרכן שנחשף 10 פעמים בשבוע לפרסומות מסוימת, סביר להניח שמבחינתו המסר הוא עובדה. ולכן כחלק מבניית אסטרטגיה שיווקית עושים שימוש בחזרתיות על המסר השיווקי כדי להטמיע טוב את המסר אצל הצרכן, ולהפוך את המסר לעובדה קיימת.
בעידן הרימרקטינג ניתן ליצור מסרים ולחזור עליהם אצל הצרכנים באמצעות "צביעת קהלים". כמו כן ניתן להגדיר את תדירות החשיפה החוזרת למסר, כמות החשיפות ועוד ובכך לייעל את הקמפיינים השיווקיים שלכם.